logo

2016. július 14., csütörtök

Erőszakolj meg!


A nemi erőszak igen gyakori az irodalomban, a televízióban, és, természetesen, a fanfictionökben is: egy kapcsolat dinamikáját ábrázolja, hatalmi harcot, sokkoló és, elviekben, érzéki; és ez nagyon nem oké.

Nehéz dolgom van, mert úgy érzem, ez egy nagyon fontos kérdés - de egy nagyon kényes kérdés is.





MIÉRT IZGALMAS? 



Kész hagyománya van annak, főleg keleten, hogy a karakter "igen!" ordítások helyett azt sikítsa: "ne, kérlek, ne!" - eredménytelenül.
A nyugati fanfictionök sem kivételek ez alól: a Merengőn bejelölhetjük figyelmeztetésnek, hogy a történetben nemi erőszak fog történni - nem azért, hogy óva intsük az olvasóinkat, hanem hogy toborozzuk őket: "gyertek, ez durva lesz!"

A nemi erőszak sötét romantikát ígér és dúló szenvedélyt - a felszínen. Kate Millett "Sexual Politics" című munkájában amellett érvel, hogy minden szexuális aktus politikai tartalommal bír: hierarchiát dönt el, legyen szó a szeretkezés során megvalósult egyenlőségről vagy egy kegyetlenebb aktus hatalmi harcáról - az utóbbiról pedig érdekesebb olvasni

A harmónia nem jó téma, minden drámai helyzet konfliktust kíván meg, ez vitathatatlan. Nagyon hamar bele lehetne unni idealizált párosok omló románcába: fontos különbség van viszont a durva/szenvedélyes szex és a nemi erőszak között. A falnak szorítva, összekoccanó fogakkal, vadul csókolni a másikat (kezek az ágyékon, a csípőn, körmök a húsban) teljesen rendben van mind a valóságban, mind a fikcióban: jó téma és jó tapasztalat. Probléma egyedül a nemi erőszak éltetésénél adódik.

RAPE CULTURE - A NEMI ERŐSZAK KULTÚRÁJA


A fogalom definíciója ez:

"A rape culture (a nemi erőszak kultúrája) olyan koncepció, mely a nemi erőszakot és a szexuális agressziót egy adott társadalom kultúrájához csatolja, melyben a társadalom szokásai és hagyományai normalizálják, felmentik, tolerálják, vagy egyenesen bátorítják a nemi erőszakot."

Az amerikai Marshall Egyetem egy tanulmánya az alábbi példákat hozza erre:


  • Az áldozat hibáztatása ("Minek öltözik kurvásan?" "Minek ivott annyit?" "Miért mászkál este egyedül?")
  • A bűncselekmény trivializálása ("A pasik már csak ilyenek!" "Kanos volt, ennyi!")
  • Nemi erőszakos viccek és a szexuális zaklatás tolerálása (a tapizós srácok az iskolában, az utánunk füttyögő csövesek/munkások, a profilképekre kommentelő stalkerek és a többiek, akiknek semmilyen következménnyel nem kell szembenézniük)
  •  Hamis nemi erőszak statisztikák ("Nem igaz, hogy Magyarországon minden harmadik nő nemi erőszak áldozata lesz!" - sajnos igen, igaz)
  • Nemi erőszak romanticizált ábrázolása a filmekben, könyvekben, televízióban
  • A "férfiasság" definiálásában szerepet kapó "domináns, szexuálisan agresszív"
  • A "nőiesség" definiálásában a nő szubmisszív, engedelmes, szexuálisan passzív, szűzies; nem lehet "frigid", "hűvös"; nem lehet "kurvás" sem, szexuális kívánalmai "ribanccá" teszik
  • A feltételezés, hogy csak olyan nőket erőszakolnak meg, akik "megérdemelték," mert "elővigyázatlanok" vagy "kihívóak" voltak
  •  A feltételezés, hogy csak a gyönge férfiakat, "nyálas buzikat" erőszakolják meg, akik szintén "megérdemlik"
  • A tény, hogy a nőket tanítjuk arra, hogy védekezzenek a nemi erőszak ellen, ahelyett, hogy a férfiakat tanítanánk arra, hogy ne kövessenek el nemi erőszakot



JÓ, DE... 


Amikor a nemi erőszakról beszélünk, a legtöbbünknek az jut eszébe, hogy egy hölgyike kivágott ruhában és magassarkúban botladozik kissé becsittentve egy sötét sikátorban, ahonnét előugrik egy ismeretlen férfi, és jól maga alá gyűri. Ez viszonylag ritkán esik meg, és nem láttam még olyan fanfictiont, ami ezt idealizálta vagy romanticizálta volna. (Istennek legyen hála.) A nemi erőszak viszont ennél jóval egyszerűbb - és, sajnos, gyakoribb:

196. § (1) Szexuális kényszerítés: Aki mást szexuális cselekményre vagy annak eltűrésére kényszerít, bűntett miatt /.../ szabadságvesztéssel büntetendő.
197. § (1) Szexuális erőszakot követ el, és bűntett miatt két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, aki
a) a szexuális kényszerítést erőszakkal, illetve az élet vagy a testi épség elleni közvetlen fenyegetéssel követi el,
b) más védekezésre vagy akaratnyilvánításra képtelen állapotát szexuális cselekményre használja fel.

NON-CON, DUB-CON, és CONSENT: SZAVAK AMIK AGGASZTÓAN HIÁNYZANAK A MAGYAR NYELVBŐL


A consent talán úgy fordítható, hogy "beleegyezés, hozzájárulás," de igazából valami ennél is kölcsönösebb fogalomról van szó: mindkét személy/karakter egyformán szeretné, hogy az aktus megtörténjen. Lehet ez lázas hevületükben éppúgy, mint egy csendes, esős koraalkonyon: a lényeg, hogy:

  • mindketten pontosan tudják, mit szeretnének
  • mindketten szeretnék

Adódnak persze olyan körülmények, amikor ez nem valósulhat meg teljesen: ez a dub-con, dubious consent:

  • az egyik (vagy mindkét) személy/karakter részeg vagy drogok befolyása alatt áll 
  • a személy/karakter túl fiatal, tájékozatlan vagy (fikció esetén) nem ebből a világból/kultúrából származik, így nem tudja, mibe egyezik bele [itt halkan megjegyezném, hogy a pedofília a dub-con miatt számít bűncselekménynek.]

A végső kategória pedig a nyílt szexuális erőszak, a non-con:

  • ide tartozik az, ha az egyik személy/karakter beledumálja a másikat valamibe, amit ő nem akar: "jó lesz, kicsim, na, próbáljuk meg, nem fog fájni" -  szexuális erőszak.
  • ide tartozik az, ha az egyik személy/karakter tovább lép a megengedettnél: mondjuk csak orális szexről volt szó, de behatol; csak csókról volt szó, de tapizni kezd - szexuális erőszak.
  • és természetesen ide tartozik az is, ha fizikai agressziót alkalmaz: szexuális erőszak.

Nem számít mentő körülménynek, ha:


  • Szereti az áldozatát, és az áldozata is szereti őt. A szexuális erőszak partnerek és házastársak között is megtörténik, és közöttük is büntetendő. 
  • Nem számít mentő körülménynek az sem, ha korábban már együtt voltak (tehát korábban már elnyerte a partner beleegyezését) vagy később együtt lesznek. Ha az adott pillanatban az egyik személy/karakter nem akarja az aktust, szexuális erőszak történik.
  • Nem számít mentő körülménynek, ha közben az áldozat szintén felizgul/belejön, "megjön a kedve." 
  • Ez mind a szexuális erőszak romanticizálása és felmentése.



DE EZ CSAK FIKCIÓ, NEM VALÓSÁG!   


- ezzel válaszolt a kritikámra egy tizenöt éves blogger, akinek a történetében egy partin a bedrogozott lányt megerőszakolja a férfi, akivel a történet folyamán később járni fog; amikor legjobb barátja megtalálja a sarokban zokogva a lányt, együtt úgy döntenek, hogy nem szólnak a rendőrségnek, hiszen csak baj lenne belőle, és ráérnek holnap reggel felkeresni a nőgyógyászt.

Ennek a bloggernek ötven feliratkozója volt - mind lány. A statisztika szerint minden harmadik közülük nemi erőszak áldozata lesz: az író tizenhat jövendőbeli áldozatnak mondta azt, hogy "ne bőgj, felejtsd el az egészet - ha később összejössz vele, akkor már hepiend!"

Alana Prochuk a Vancouveri egyetemről ezt írta a témával kapcsolatban:

"Észre kell vennünk magunkat, kibukni, és megosztani a nézeteinket másokkal. Nagyon fájdalmas a tudatában lenni annak, hogy a nemi erőszak kultúrájában élünk, de nem törölhetjük el ezt az erőszakos kultúrát, ha nem vagyunk hajlandóak meglátni, hogyan működik."

Ha a történeteinkben rendre felmentjük, kimagyarázzuk és romanticizáljuk a nemi erőszakot, az igenis hatással van a valóságra: hozzájárul a nemi erőszak kultúrájához, hiszen az olvasóinknak azt mondjuk vele, hogy az áldozat "élvezni fogja", hogy ez, mivel olyan sűrűn előfordul, már "természetes".

Az irodalom nyílván sokkolni akar: a gyilkosság, az őrület, az agresszió állandó témái, sokszor naturalisztikus részletességgel. A probléma fennáll:


  • A nemi erőszak bemutatása az irodalomban nem helyén való, ha romantikussá tesszük azt
  • A nemi erőszak ábrázolása az irodalomban ugyanígy nem épp helyén való, ha a sokk öncélú: ha a szereplőt tárggyá degradáljuk, tragikus élete pedig valami súlytalan pátosz, ami bágyadtan belengi a sorainkat és amivel jól felkavarhatjuk az olvasó lelki békéjét, hatást remélve, vagy a karakterfejlődéséhez használjuk fel kelléknek.



MI A TEENDŐ? 


Amikor írsz, tartsd észben, hogy felelős vagy az olvasóidért. Bár azt külön magyarázat nélkül is érteni lehet, hogy "amúgy a kannibalizmus rossz dolog - ne próbáljátok ki otthon, gyerekek!", a nemi erőszak kultúrája kiskorunktól fogva arra kondicionált mindannyiunkat, hogy rögtön kifogásokat keressünk, ha ilyen jelenettel találkozunk, "jóóó, de ez nem igazán nemi erőszak, mármint elfuthatott volna, ha akar..." - vedd elejét annak, hogy ilyen reakciót válts ki az olvasóidból.

Nem kell példabeszédeket és erkölcsi tanulmányokat írni, de legyél nagyon óvatos, ha mindenképpen ilyen jelenetet írsz: ne kezdj el mentségeket keresni a karaktereknek, és ne "hevítsd fel" a szubmisszív felet - az nem fogja meg nem történtté tenni a szexuális erőszakot.

Ha romantikus történetet írsz, mutasd be, hogy mindkét karakter egyformán élvezi az aktust, egyik sem passzív elszenvedője csak a történéseknek. Ugyanígy, ha sötét és kiborító történetet akarsz írni, akkor az igenis legyen sötét és kiborító, ne kezdd el felmenteni az erőszaktevőt.


ÖSSZEGZÉSÜL


Fontosnak éreztem, hogy megírjam: fontosnak, mert a Trónok Harca egy korai epizódjában Jamie "nem érdekel!" felkiáltással erőszakolja meg a nővérét: "gyűlöletes nő vagy, miért kell szeretnem téged!?" - mondja, ahogy letépi a ruháit; fontosnak éreztem, mert a Supernatural Castielje egy olyan lánnyal veszíti el a szüzességét, akit egy reaper megszállt, így nincs öntudatánál, nem adhatja beleegyezését az aktusba: aztán pedig Deannel egy sör fölött ülve poénkodnak az egészen; fontosnak tartottam, mert újra és újra olyan fanfictionökkel találkozom, amik éltetik a nemi erőszak kultúrájának hagyományait; pedig ha valaminek lenne ereje romba dönteni ezt a rendszert, az az irodalom lenne; ha valaki a földbe tudja tiporni ezt - akkor azok mi vagyunk.


Harcra fel.

hozzászólás: igen // nem




források:
Kate Millett - Sexual Politics
http://www.marshall.edu/wcenter/sexual-assault/rape-culture/  
http://www.wavaw.ca/what-is-rape-culture/ 
BTK

ajánlott cikkek:
MAGYAR
a 444 honlapján megjelent Herczeg Márk rövid, elgondolkoztató írása "Megerőszakolt a szerelmem" címen
http://444.hu/2014/06/07/megeroszakolt-a-szerelmem/ 
Szex: a tea-etikett titka - a consent ellenőrzése a valóságban és a fikcióban
http://bloody-romantic.blogspot.hu/2015/03/szex-tea-etikett-titka.html 
Büntetőtörvénykönyv, XIX. fejezet: A nemi élet szabadsága és a nemi erkölcs ellen elkövetett bűncselekmények (légy tisztában a jogaiddal!)
http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1200100.TV 
Nők jogai
http://www.nokjoga.hu/book/export/html/287
ANGOL
The Time: Rape Culture is Real
http://time.com/40110/rape-culture-is-real/ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

[feliratkozás]

[cserék]

[szabad hely] // [szabad hely] // [szabad hely] // [szabad hely] // [szabad hely] // [szabad hely] // [szabad hely] //